Peliviikko on täällä jälleen! Vuosittain marraskuussa vietettävän teemaviikon aiheena ovat pelikasvatus, pelikulttuuri ja pelaaminen. Jo vuodesta 2011 lähtien toteutettu Peliviikko on osa kansainvälistä Pelien kuukautta.
Peliviikon kunniaksi kokosin tähän kirjoitukseen lukuvinkkejä kasvattajille: nuorisotyöntekijöille, nuorisojärjestöissä toimiville, opettajille, varhaiskasvattajille ja muille kasvatusalan ammattilaisille. Alla vinkatuista sivustoista ja materiaaleista hyötyvät myös pelaavien lasten ja nuorten vanhemmat.
Inspiroivia ja oppimisen täyteisiä lukuhetkiä!
Kirjallisuus
Pelikasvattajan käsikirja 2
Käsikirjaan on koottu kymmenien pelikasvatuksen, -tutkimuksen ja -alan asiantuntijoiden laatimia artikkeleita. Jokainen niistä avaa pelaamiseen, pelikulttuuriin ja pelikasvatukseen liittyviä keskeisiä kysymyksiä. Esimerkiksi minun kirjoittama artikkeli on käytännönläheinen CASE-esimerkki Pelimiitti-toiminnasta.
Kirjan voi ladata ilmaiseksi Pelikasvatus.fi-sivustolta.
Tossavainen, Tommi (toim.) 2019. Pelikasvattajan käsikirja 2.
Oppiminen pelissä – pelit, pelillisyys ja leikillisyys opetuksessa
Teoksessa keskitytään oppimispelien hyödyntämiseen opetuksessa. Kirja haluaa madaltaa kynnystä ottaa oppimispelejä käyttöön opetuksessa. Lisäksi kirja tarjoaa malleja ja esimerkkejä siitä, miten pelejä ja pelillisiä ympäristöjä voi hyödyntää opetuksessa.
Krokfors, Leena; Kangas, Marjaana & Kopisto, Kaisa 2014. Oppiminen pelissä – Pelit, pelillisyys ja leikillisyys opetuksessa.
Pedagogiset pakopelit
Pedagogiset pakopelit on opas, josta saa tietoa ja vinkkejä pakopelien hyödyntämiseen pedagogisessa työssä. Kirjasta löytyy kohdennetut luvut esimerkiksi opettajille, kirjastoon, museoon, nuorisotyöhön ja järjestötoimintaan.
Koiranen, Joona 2019. Pedagogiset pakopelit.
Sivustot ja verkkomateriaalit
Neurobase.fi
Neurobase-sivustolle on koottu tietoa ja vinkkejä digipelaamisen ja sosiaalisen median käytön hallintaan neurokirjon nuorille ja nuorille aikuisille. Sivustoa ylläpitävät Pelituki, ADHD-liitto ja Autismiliitto.
PEGI-ikärajat ja sisältömerkinnät
Suomessa on käytössä pelien ikärajojen ja sisältömerkintöjen osalta PEGI eli yleiseurooppalainen ikärajajärjestelmä. PEGI.info-sivustolta voi hakea eri pelien PEGI-ikärajoja. Sivustolle on koottu myös tietoa siitä, mitä eri ikärajat ja sisältömerkinnät tarkoittavat.
Pelikasvatus.fi
Pelikasvatus.fi-sivustolta löytyy nimensä mukaisesti tietoa pelikasvatuksesta. Sivustolle on koottu muun muassa artikkeleita, materiaaleja ja tietoa tulevista tapahtumista. Verkkosivujen kautta voi myös tilata Pelikasvatuksen uutiskirjeen, jolloin saa sähköpostiinsa ajantasaista tietoa pelikasvatuksen ja -kulttuurin kentältä.
Pelikasvatuksen kesäpäivät 2024
Pelikasvatuksen kesäpäivät on vuosittain kesäkuussa järjestettävä verkkotapahtuma, joka on suunnattu kasvattajille, pelaajille sekä peli- ja mediailmöistä kiinnostuneille. Maksuttomassa webinaarissa kuullaan esitelmiä ja puheenvuoroja pelikasvatuksen kentältä.
Yritykseni Damdamdidi oli yksi tämän vuoden kesäpäivien järjestäjistä. Pidin tuolloin napakan puheenvuoron nuorten vapaaehtoistoiminnasta verkossa. Muissa esitelmissä olivat aiheina muun muassa tekoäly, pelitutkimus sekä pelimuotoiset digitaaliset mielenterveysinterventiot.
Pelitoimintaa Suomessa -sivusto
Pelitoimintaa Suomessa -sivuston tarkoituksena on koota yhteen paikkaan suomalaisia toimijoita, jotka järjestävät peli- ja nörttikulttuuriin liittyvää toimintaa. Tällä pyritään helpottamaan työssään kohtaamalle nuorelle, omalle lapselle tai itselle sopivan peliharrastuksen löytämistä. Lisäksi sivustolla halutaan edistää pelitoimijoiden verkostoitumista ja yhteistyötä yli kunta- ja ammattirajojen.
Pelitoimintaa järjestävien tahojen lisäksi sivustolle on koottu linkkivinkkejä vanhemmille ja aloitteleville pelaajille. Kyseisistä linkeistä hyötyvät myös kasvatusalan ammattilaiset!
Sivustoa ylläpidetään tällä hetkellä vapaaehtoisvoimin. Minun lisäkseni ylläpitotiimiin kuuluvat Pauli Hulkkonen ja Tiia Mällinen.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto: Peliharrastamisen monet muodot.
Pelitoimintaa Suomessa -sivusto tekee tänä syksynä yhteistyötä Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja sen ylläpitämän Nuortennetin kanssa. Osana tätä yhteistyötä Pelitoimintaa Suomessa -tiimimme laati heidän verkkosivuilleen artikkelin peliharrastamisen eri muodoista. Artikkelista saa tietoa erilaisista peliharrastuksista sekä keskeisimmistä pelikulttuuriin liittyvistä käsitteistä.
Pelituki – Digipelaaminen ja haitat
Pelituki on koonnut verkkosivuilleen tietoa, materiaaleja ja vinkkejä digipelaamisesta ja pelihaitoista. Sivustolta löytyy esimerkiksi opas ongelmallisen digipelaamisen puheeksiottamisesta, kartoittamisesta ja muutostyöskentelystä.
Pelitutkimus.fi
Suomen Pelitutkimusseuran ylläpitämältä sivustolta löytyy muun muassa Pelitutkimuksen vuosikirjoja, linkkejä väitöskirjoihin sekä tietoa pelitutkimuksesta.
Vinkkejä pelitoiminnan järjestämiseen? Opastusta lanien toteuttamiseen? Pyydä minut kouluttamaan ja sparraamaan!
Teknologian kehittyessä ja peliharrastamisen suosion kasvaessa pelikasvatuksen ja mediataitojen tarve tulee kasvamaan entisestään. Kasvatusalan ammattilaisilla on tärkeää olla media- ja pelikasvatukseen liittyvää osaamista nyt ja tulevaisuudessa.
Olen toiminut pelikasvatuksen parissa monin eri tavoin lähes 10 vuoden ajan. Erityisosaamista minulle on kertynyt kasvatuksellisen pelitoiminnan toteuttamisesta, pelaamiseen liittyvän vapaaehtoistoiminnan koordinoinnista sekä pelitapahtumien järjestämisestä.
Koulutuksista ja sparrauksista saat tietoa esimerkiksi seuraavista aiheista:
- Pelikasvatuksen perusteet
- Kodin pelikasvatus (sopii hyvin vanhempainiltaan)
- Pelien ikärajat ja sisältömerkinnät (sopii hyvin vanhempainiltaan)
- Peliharrastamisen monet muodot
- Pelitoiminnan ja -tapahtumien järjestäminen
- Yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden huomioiminen pelitoiminnassa
Valitsemalla minut kouluttajaksi saa kokeneen ja innostavan pelikasvattajan, joka jakaa teoriaa ja käytäntöä sopivassa suhteessa.
Ota yhteyttä ja pyydä tarjous koulutuksesta ja sparrauksesta!
0 kommenttia