Näin lisäät kuvalle vaihtoehtoisen tekstin Yhdistysavaimessa

30.1.2024 | Kaikki blogitekstit, Yhdistysavain

Vaihtoehtoisen tekstin eli ALT-tekstin tarkoituksena on kertoa kuvan sisällöstä niille, jotka eivät näe kuvaa esimerkiksi näkövamman tai muun syyn takia. Sivustolla vierailevat voivat lukea vaihtoehtoiset tekstit ruudunlukuohjelmalla.

Vaihtoehtoisten tekstien lisääminen kuviin parantaa sivuston saavutettavuutta. Helppokäyttöiset ja selkeät verkkosivut palvelevat taas kaikenlaisia netinkäyttäjiä.

Alla kerron ohjeet, miten saa lisättyä vaihtoehtoiset tekstit kuviin Yhdistysavain-pohjaisissa verkkosivuissa.

Ohjeet vaihtoehtoisen kuvatekstin lisäämiseen.

1. Klikkaa sitä kuvaa, johon haluat lisätä vaihtoehtoisen kuvatekstin. Kuvaan ilmestyy vihreät reunat sekä Kuva-, Asetukset- ja Toiminnot-laatikot. Klikkaa sitten kohtaa “Asetukset”.

2. Tämän jälkeen avautuu “Kuvan asetukset” -pikkuikkuna. Laita raksi kohtaan “Aseta kuvalle vaihtoehtoinen teksti (ALT-teksti)”. Kirjoita alla olevaan tekstilaatikkoon lyhyt ja selkeä kuvaus valokuvan sisällöstä.

3. Lopuksi klikkaa “Tallenna”-painiketta. Valmista tuli!

Kuvakaappauksia Yhdistysavain-palvelusta. Kuvilla ohjeistetaan, kuinka kuvalle lisätään vaihtoehtoinen kuvateksti Yhdistysavaimessa.
Vaihtoehtoisen tekstin lisääminen onnistuu kätevästi kuvan asetusten kautta. Kuvasitaatti 30.1.2024. Kuvakaappauksia Yhdistysavain-palvelusta.

Muutamia vinkkejä vaihtoehtoisten kuvatekstien laatimiseen.

Kerro selkeästi ja lyhyesti, mitä kuvassa on. Vaihtoehtoisen kuvatekstin pituus voi olla esimerkiksi 1-2 lausetta. Pisteiden käyttö helpottaa ruudunlukuohjelmien käyttäjiä, joten muista lisätä pisteet lauseiden loppuun.

Kirjoita kuvauksesta neutraali ja vältä omien tulkintojen kirjoittamista. Jos kuvassa on esimerkiksi joukko hymyileviä nuoria, kirjoita kuvatekstiin ennemmin ”Hymyileviä nuoria” kuin ”Iloisia nuoria”.

Älä aloita kuvausta sanoilla ”Kuvassa” tai ”Kuva”. Ruudunlukuohjelma ilmoittaa ennen vaihtoehtoisen kuvatekstin lukemista käyttäjälle, että kyseessä on kuvasisältö. Kuvauksessa voi kuitenkin kertoa, jos kuva on esimerkiksi piirros-, kartta- tai muu vastaava kuvasisältö.

Lisää vinkkejä löytyy Saavutettavasti.fi-sivustolta, jota on käytetty lähteenä myös yllä olevissa vinkeissä.


Olisiko aika päivittää yhdistyksen kotisivut ajan tasalle? Pyydä minut apuun!

Yhdistysavain tarjoaa helppokäyttöisen palvelun, joka yhdistää kotisivut, jäsenrekisterin, tiedotuksen, jäsenmaksujen laskutuksen ja kulukorvaukset. Kotisivuille saa lisättyä monia hyödyllisiä työkaluja, kuten uutisosion ja liittymislomakkeen.

Teen yhdistyksille Yhdistysavain-pohjaisia verkkosivuja. Voin luoda sivuston tyhjästä tai päivittää sivut Yhdistysavaimen Classic-versiosta uuteen kotisivutyökaluun. Myös pienet päivitystyöt onnistuvat. Lisäksi koulutan ja sparraan palvelusta ja sen käytöstä.

Damdamdidi on Yhdistysavaimen yhteistyökumppani.

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

Uusimmat artikkelit

0 kommenttia

Ota yhteyttä

minna@damdamdidi.fi