Muutokset tuulet ovat puhaltaneet kovasti pelikulttuurin saralla, kun langaton netti on arkipäiväistynyt, teknologia kehittynyt ja pelien grafiikat parantuneet. Siinä missä 1990- ja 2000-luvun alussa pöytäkoneet olivat massiivisia, harmaita möhkäleitä ja niillä pelattiin Warcraft 3- ja Counter Strike 1.6 -pelejä, tänä päivänä katsotaan 144 hertsin näytöiltä striimejä turnauksista ja jaetaan nettiä mobiililaitteelta. Discord- ja muiden vastaavien puhe- ja viestiohjelmien ansiosta enää ei ole välttämätöntä kokoontua fyysisesti samaan tilaan pelailemaan, vaan jokainen voi osallistua pelailuihin kotoaan – tai lähes mistä tahansa paikasta – käsin.
Kehityksen rattaat ovat pyörineet siis vinhasti. Etäpelaamisen mahdollisuudesta huolimatta pelaajat haluavat edelleen laittaa koneensa kasaan ja lähteä LAN-tapahtumiin, tai kun arkikielessä puhuttaisiin niin laneihin. Mistä näissä tapahtumissa on oikeastaan kyse? Miksi porukka haluaa edelleen osallistua laneihin, kun kotoakin käsin voisi pelata?
Mitä ne lanit oikeastaan ovat?
Sana ”lanit” juontaa juurensa englanninkielen sanasta ”LAN”, joka on lyhenne sanoista ”Local Area Network”. Lyhyesti kerrottuna kyseessä on siis lähiverkko- tai verkkopelitapahtuma, jossa ihmiset kerääntyvät samaan paikkaan pelaamaan. Yleensä tapahtumiin luodaan lähiverkko, jossa osallistujien tietokoneet on yhdistetty toisiinsa. Lanit voivat olla osallistujamääriltään pienen kaveriporukan tai jopa useiden tuhansien osallistujien luokkaa. Erityisesti suuremmissa laneissa järjestetään myös monipuolista oheisohjelmaa, kuten peliturnauksia, konsolipelaamista, koodausta ja pelien tekoa – näissäkin paljon vapaaehtoisvoimin.
Syitä osallistua laneihin
Monille esimerkiksi peliturnaukset voivat olla yksi niistä syistä, mikä saa osallistumaan laneihin aina uudestaan. Kasvokkain tapahtuvan kisailemisen kautta saa kutkuttavia jännitys- ja adrenaliinipiikkejä, ja tätä kautta kivaa piristystä arjen keskelle. Peliturnauksissa on kiva päästä testaamaan oman osaamisen tasoa ja kehittää itseään pelaajana. Ja aina ei välttämättä tarvitse niihin osallistua, vaan turnausten seuraaminen itsessään voi olla monelle antoisaa ja opettavaista ajanvietettä.
Lanien muu ohjelma antaa myös mahdollisuuden tutustua ja kokeilla sellaisia pelikulttuurin muotoja, joiden olemassaoloa ei ole välttämättä hoksannut tai ei ole syystä tai toisesta pystynyt kokeilemaan omalla vapaa-ajalla – olipa kyseessä sitten VR-pelaaminen, koodailu, pelin kehittäminen tai jokin muu aktiviteetti. Tällaiset matalan kynnyksen kokeilumahdollisuudet ovat tärkeitä erityisesti lapsille ja nuorille, jotka ovat peliharrastuksensa alkutaipaleella. Lanit voivat olla inspiroitumisen paikka niin uudelle kuin kokeneellekin kävijälle.
”Ne on vaan siellä koneella” – ja ”Pelaajilla ei ole sosiaalista elämää” -ennakkoluulot eivät kokemukseni mukaan voisi olla kauempana lanien todellisuudesta.”
Itse olen ollut mukana laneissa ensimmäistä kertaa lukioikäisenä. Tuolloin en omistanut vielä omaa pelikonetta, vaan seurailin muiden pelailuja sivusta. Sivustaseuraajan roolista huolimatta ensimmäisistä lanikokemuksista jäi itselleni päällimmäisenä mieleen rento, yhteisöllinen tunnelma. Ajan vieriessä eteenpäin olen itsekin alkanut pelaamaan, ja lopulta noin 8-10 vuotta myöhemmin aloin itse järjestämään noin 30-50 hengen laneja – ja edelleen aistin laneissa samaa yhteishengen taikaa mitä koin silloin lukioikäisenä.
Tarvetta yhteisöllisyyden kokemukselle on edelleen
Yhteisöllisyys onkin luultavasti se kaikista tärkein syy siihen, minkä takia lanit vetävät väkeä vuodesta toiseen porukkaa. Lanit tarjoavat mahdollisuuden tavata muita samanhenkisiä, joille pelit ja pelaaminen ovat tavalla tai toisella sydäntä lähellä. Pelit ja lanien muu ohjelma mahdollistavat luontevan jutustelun sekä tutustumisen uusiin ihmisiin. ”Ne on vaan siellä koneella”- ja ”Pelaajilla ei ole sosiaalista elämää” -ennakkoluulot eivät minun kokemukseni mukaan voisi olla kauempana lanien todellisuudesta.
Vaikka pelimaailmassa ja -harrastamisessa puhaltaneet tuulet ovat saaneet aikaan paljon muutoksia, on pelaajien tarve yhteisöön, yhteisiin kokoontumisiin ja yhteisöllisyyden kokemukseen säilynyt. Etäpelaamisen kautta toki voi myös kokea yhteisöllisyyttä ja kivoja kohtaamisia, mutta laneilla ja niiden yhteishengellä on edelleen tärkeä asema digipeliharrastamisen temmellyskentällä.
0 kommenttia